NCERT Solutions for Exercise 5.3 Class 11 Maths Chapter 5 - Complex Numbers and Quadratic Equations

NCERT Solutions for Exercise 5.3 Class 11 Maths Chapter 5 - Complex Numbers and Quadratic Equations

Updated on 06 Jul 2022, 06:33 PM IST

NCERT solutions for exercise 5.3 Class 11 Maths chapter 5 solves quadratic equations with discriminant less than zero. Exercise 5.3 Class 11 Maths gives ten quadratic equations to be solved. Try solving the Class 11 Maths chapter 5 exercise 5.3 without looking at the answers. If any doubt arises while solving Class 11th Maths chapter 5 exercise 5.3, revise the concepts and give it a try and finally can verify the steps and answers using NCERT solutions for Class 11 Maths chapter 5 exercise 5.3. With Class 11 Maths ch 5 ex 5.3, there are 3 more exercises in the chapter complex numbers and quadratic equations, the same are listed below.

This Story also Contains

  1. More About NCERT Solutions for Exercise 5.3 Class 11 Maths Chapter 5
  2. NCERT Solutions of Class 11 Subject Wise
  3. Subject Wise NCERT Exampler Solutions

Complex Numbers And Quadratic Equations Exercise 5.1

  • Complex Numbers And Quadratic Equations Exercise 5.2

  • Complex Numbers And Quadratic Equations Miscellaneous Exercise

    Complex Numbers And Quadratic Equations Class 11 Chapter 5 Exercise 5.2

  • Question:1 Solve each of the following equations: $x^2+3=0$

    Answer:

    Given equation is
    $x^2+3=0$
    Now, we know that the roots of the quadratic equation is given by the formula
    $\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}$
    In this case value of a = 1 , b = 0 and c = 3
    Therefore,
    $\frac{-0\pm \sqrt{0^2-4.1.(3)}}{2.1}= \frac{\pm\sqrt{-12}}{2} = \frac{\pm2\sqrt3i}{2}=\pm\sqrt3i$
    Therefore, the solutions of requires equation are $\pm\sqrt3i$

    Question:2 Solve each of the following equations: $2x^2+x+1=0$

    Answer:

    Given equation is
    $2x^2+x+1=0$
    Now, we know that the roots of the quadratic equation are given by the formula
    $\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}$
    In this case value of a = 2 , b = 1 and c = 1
    Therefore,
    $\frac{-1\pm \sqrt{1^2-4.2.1}}{2.2}= \frac{-1\pm\sqrt{1-8}}{4} = \frac{-1\pm\sqrt{-7}}{4}=\frac{-1\pm\sqrt7i}{4}$
    Therefore, the solutions of requires equation are

    $\frac{-1\pm\sqrt7i}{4}$

    Question:3 Solve each of the following equations: $x^2+3x+9=0$

    Answer:

    Given equation is
    $x^2+3x+9=0$
    Now, we know that the roots of the quadratic equation are given by the formula
    $\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}$
    In this case value of a = 1 , b = 3 and c = 9
    Therefore,
    $\frac{-3\pm \sqrt{3^2-4.1.9}}{2.1}= \frac{-3\pm\sqrt{9-36}}{2} = \frac{-3\pm\sqrt{-27}}{2}=\frac{-3\pm3\sqrt3i}{2}$
    Therefore, the solutions of requires equation are

    $\frac{-3\pm3\sqrt3i}{2}$

    Question:4 Solve each of the following equations: $-x^2+x-2=0$

    Answer:

    Given equation is
    $-x^2+x-2=0$
    Now, we know that the roots of the quadratic equation is given by the formula
    $\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}$
    In this case value of a = -1 , b = 1 and c = -2
    Therefore,
    $\frac{-1\pm \sqrt{1^2-4.(-1).(-2)}}{2.(-1)}= \frac{-1\pm\sqrt{1-8}}{-2} = \frac{-1\pm\sqrt{-7}}{-2}=\frac{-1\pm\sqrt7i}{-2}$
    Therefore, the solutions of equation are

    $\frac{-1\pm\sqrt7i}{-2}$

    Question:5 Solve each of the following equations: $x^2+3x+5=0$

    Answer:

    Given equation is
    $x^2+3x+5=0$
    Now, we know that the roots of the quadratic equation are given by the formula
    $\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}$
    In this case value of a = 1 , b = 3 and c = 5
    Therefore,
    $\frac{-3\pm \sqrt{3^2-4.1.5}}{2.1}= \frac{-3\pm\sqrt{9-20}}{2} = \frac{-3\pm\sqrt{-11}}{2}=\frac{-3\pm\sqrt{11}i}{2}$
    Therefore, the solutions of the equation are $\frac{-3\pm\sqrt{11}i}{2}$

    Question:6 Solve each of the following equations: $x^2-x+2=0$

    Answer:

    Given equation is
    $x^2-x+2=0$
    Now, we know that the roots of the quadratic equation are given by the formula
    $\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}$
    In this case value of a = 1 , b = -1 and c = 2
    Therefore,
    $\frac{-(-1)\pm \sqrt{(-1)^2-4.1.2}}{2.1}= \frac{1\pm\sqrt{1-8}}{2} = \frac{1\pm\sqrt{-7}}{2}=\frac{1\pm\sqrt{7}i}{2}$
    Therefore, the solutions of equation are $\frac{1\pm\sqrt{7}i}{2}$

    Question:7 Solve each of the following equations: $\sqrt{2}x^2+x+\sqrt{2}=0$

    Answer:

    Given equation is
    $\sqrt{2}x^2+x+\sqrt{2}=0$
    Now, we know that the roots of the quadratic equation is given by the formula
    $\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}$
    In this case the value of $a = \sqrt 2 , b =1 \ and \ c = \sqrt2$
    Therefore,
    $\frac{-1\pm \sqrt{1^2-4.\sqrt2.\sqrt2}}{2.\sqrt2}= \frac{-1\pm\sqrt{1-8}}{2\sqrt2} = \frac{-1\pm\sqrt{-7}}{2\sqrt2}=\frac{-1\pm\sqrt{7}i}{2\sqrt2}$
    Therefore, the solutions of the equation are $\frac{-1\pm\sqrt{7}i}{2\sqrt2}$

    Question:8 Solve each of the following equations: $\sqrt{3}x^2-\sqrt{2}x+3\sqrt{3}=0$

    Answer:

    Given equation is
    $\sqrt{3}x^2-\sqrt{2}x+3\sqrt{3}=0$
    Now, we know that the roots of the quadratic equation are given by the formula
    $\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}$
    In this case the value of $a = \sqrt 3 , b =-\sqrt2 \ and \ c = 3\sqrt3$
    Therefore,
    $\frac{-(-\sqrt2)\pm \sqrt{(-\sqrt2)^2-4.\sqrt3.3\sqrt3}}{2.\sqrt3}= \frac{\sqrt2\pm\sqrt{2-36}}{2\sqrt3} = \frac{\sqrt2\pm\sqrt{-34}}{2\sqrt3}$ $=\frac{\sqrt2\pm\sqrt{34}i}{2\sqrt3}$
    Therefore, the solutions of the equation are $\frac{\sqrt2\pm\sqrt{34}i}{2\sqrt3}$

    Question:9 Solve each of the following equations: $x^2+x+\frac{1}{\sqrt{2}}=0$

    Answer:

    Given equation is
    $x^2+x+\frac{1}{\sqrt{2}}=0$
    Now, we know that the roots of the quadratic equation is given by the formula
    $\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}$
    In this case the value of $a = 1 , b =1 \ and \ c= \frac{1}{\sqrt2}$
    Therefore,
    $\frac{-1\pm \sqrt{1^2-4.1.\frac{1}{\sqrt2}}}{2.1}= \frac{-1\pm\sqrt{1-2\sqrt2}}{2} = \frac{-1\pm\sqrt{-(2\sqrt2-1)}}{2}$ $=\frac{-1\pm\sqrt{(2\sqrt2-1)}i}{2}$
    Therefore, the solutions of the equation are

    $\frac{-1\pm\sqrt{(2\sqrt2-1)}i}{2}$

    Question:10 Solve each of the following equations:

    $x^2+\frac{x}{\sqrt{2}}+1=0$

    Answer:

    Given equation is
    $x^2+\frac{x}{\sqrt{2}}+1=0$
    Now, we know that the roots of the quadratic equation are given by the formula
    $\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}$
    In this case the value of $a = 1 , b =\frac{1}{\sqrt2} \ and \ c= 1$
    Therefore,
    $\frac{-\frac{1}{\sqrt2}\pm \sqrt{(\frac{1}{\sqrt2})^2-4.1.1}}{2.1}= \frac{-\frac{1}{\sqrt2}\pm\sqrt{\frac{1}{2}-4}}{2} = \frac{-\frac{1}{\sqrt2}\pm\sqrt{-\frac{7}{2}}}{2}$ $=\frac{-1\pm\sqrt{7}i}{2\sqrt2}$
    Therefore, the solutions of the equation are

    $\frac{-1\pm\sqrt{7}i}{2\sqrt2}$

    More About NCERT Solutions for Exercise 5.3 Class 11 Maths Chapter 5

    All the solutions of exercise 5.3 Class 11 Maths are complex numbers with a non zero imaginary part in them. The steps involved in solving quadratic equations are familiarised in Class 10 NCERT Maths book. The same steps are followed for solving the questions in Class 11 Maths chapter 5 exercise 5.3. The only difference is that the discriminant is less than zero, so there will be an imaginary part in the solution. One example is given just before Class 11 Maths chapter 5 exercise 5.3.

    Also Read| Complex Numbers And Quadratic Equations Class 11th Notes

    Benefits of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 Exercise 5.3

    • The questions discussed in the NCERT exercises are important for grasping the concepts well.

    • There are 10 questions for practice in the Class 11 Maths chapter 5 exercise 5.3. All the questions in NCERT syllabus Class 11 Maths chapter 5 exercise 5.3 are important from the exam point of view.

    Articles
    Upcoming School Exams